Raziskovalne dejavnosti

SPREJEM PRI MARIBORSKEM ŽUPANU

Mlade raziskovalce in njihove mentorje, ki so dosegli odlične rezultate v letu 2016, je sprejel župan Mestne občine Maribor, dr. Andrej Fištravec. Sprejem je bil 27. 6. 2016 v Mestni hiši Rotovž, kjer smo bili raziskovalna skupina s srednje gradbene: Anja Sampl, Ana Hanželič in Žan Ploj z mentorico Metko Topolič. Prisluhnili smo pohvalnim in vzpodbudnim besedam župana. Z njim smo se pogovarjali in naredili tudi selfi. Veseli smo bili, da smo si ob tej priložnosti lahko ogledali tudi notranjost te 500 let stare stavbe – mariborskega simbola oblasti. Predvsem smo občudovali štukaturo v poročni dvorani. Nekaj utrinkov si oglejte na fotografijah!

Žan Ploj

SLOVESNOST ZA “ZLATE RAZISKOVALCE” V SLOVENIJI

V soboto, 11. junija 2016, so dobitniki zlatih priznanj na državnem srečanju mladih raziskovalcev na svečanosti napolnili Gallusovo dvorano v Cankarjevem domu. Tam je bila tudi naša Anja Sampl, ki je skupaj z Ano Hanželič in Žanom Plojem avtorica naloge Mesta na vodi. “Bilo je zanimivo doživetje”, je povedala. Še enkrat čestitke za uspešno raziskovalno delo, ob katerem se vedno nekaj naučimo.

Sprejem-za-mlade-raziskovalce-1

ZLATI RAZISKOVALCI

Dijaki Ana Hanželič iz 1.c ter Anja Sampl in Žan Ploj iz 3.c (program gradbeni tehnik) so na 50. srečanju mladih raziskovalcev v Murski Soboti, 16. 5. 2016, osvojili zlato priznanje na področju etnologije z raziskovalno nalogo Mesta na vodi.

Čestitke mladim zlatim raziskovalcem!

Mentorica: Metka Topolič

Galerija

VABILO K RAZISKOVALNEMU DELU

Dragi dijaki, vabimo vas, da sodelujete v natečaju Mladi za napredek Maribora. Pokažite svojo kreativnost in radovednost; zagotovo je kakšno področje, ki vas posebej zanima!
Če je naloga povezana s stroko, je za dijake v programih gradbeni in okoljevarstveni tehnik z raziskovalno nalogo tudi možno nadomestiti seminarsko nalogo za poklicno maturo!

PREDVIDEN ROKOVNIK:

  • rok za prijavo nalog 13. 11. 2015
  • ROK ZA ODDAJO NALOG 11. 2. 2016
  • šolska predstavitev
  • JAVNI ZAGOVORI MED 7. IN 19. MARCEM 2016

VEČ NA SPLETNI STRANI HTTP://WWW.ZPM-MB.SI/

Mentorji so praviloma učitelji na šoli, lahko pa tudi drugi strokovnjaki!

Vabljeni

MLADI ZA NAPREDEK MARIBORA

Na letošnjem že 33. srečanju Mladi za napredek Maribora, ki ga organizirata Zveza prijateljev mladine in Mestna občina Maribor, so se naši dijaki znova odlično odrezali.

Na raziskovalnem področju GRADBENIŠTVO IN ARHITEKTURA je prvo mesto osvojila dijakinja 4.a razreda ANA MEĐUREČAN z nalogo ANTIČNI BETON in s 157 točkami prejela srebrno priznanje.

Na raziskovalnem področju NARAVNA IN KULTURNA DEDIŠČINA sta drugo mesto osvojili Nikolina Škrlec in Teja Maučec dijakinji 2.c razreda z nalogo OSTALE SO STAVBE IN KAJ Z NJIMI pod mentorstvom Dunje Počivalšek in s 148 točkami prejeli srebrno priznanje.
Tretje mesto so osvojili Anja Sampl, Žan Ploj in Ana Hanželič iz 3c in 1.c razreda z nalogo MESTA NA VODI pod mentorstvom Metke Topolič in s 146 točkami prejeli srebrno priznanje.

Četrto mesto je osvojila dijakinja Nina Dominique Kumer iz 3.c razreda z nalogo GRADNJA IN MATERIALI prav tako pod mentorstvom Metke Topolič in s 143 točkami prejela srebrno priznanje.

Na raziskovalnem področju UMETNOST so drugo mesto osvojili dijaki Urban Škrlec, Robertina Rožanc in Žiga Kurnik iz 3.c razreda z nalogo SAMOSTANSKA GRADNJA :

ŽIČE , STUDENICE IN STUDENICA, ŽIČA pod mentorstvom Dunje Počivalšek in Metke Topolič ter s 152 točkami osvojili srebrno prizmnanje.

Vsem dijakom in mentorjem iskrene čestitke!

Mladi-raziskovalci-1

TEDEN VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA TER VREDNOTE NARAVNE IN KULTURNE DEDIŠČINE

Na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor imamo v vseh izobraževalnih programih predmete oz. module, ki obravnavajo naravno in kulturno dediščino. Z dijaki tudi na ekskurzijah v Sloveniji in tujini spoznavamo različne primere materialne dediščina ter s tem povezane kulturne dobrine. Dijaki se udeležujejo tudi terenskih vaj, izmer, dokumentiranja dediščine ter sodelujejo pri projektnem in raziskovalnem delu.
V letih 2014 in 2015 smo v šolskem projektu dali poudarek 100. obletnici 1. svetovne vojne. Predstavitev projektnega dela, razstava, pogovor s poznavalcem Soške fronte… in raziskava o obeležjih padlim v tej veliki vojni od Zgornje Polskave do Maribora in naprej proti Ptuju, Ormožu je opisana v raziskovalni nalogi Dediščina in nemirni čas 20. stoletja. Zanjo je dijak Nejc Novak prejel tudi srebrno priznanje na državnem srečanju mladih raziskovalcev.
Ob tem smo poudarili pomen prepoznavanja, vrednotenja, varovanja in ohranjanja kulturne dediščine.
Objava raziskovalne naloge predstavlja tudi prispevek in sodelovanje naše šole v projektu TVU – Teden vseživljenjskega učenja 2015.
Pripravila: Metka Topolič

V prilogi spodaj najdete raziskovalno nalogo.

SŠ_Zgodovina_Dediščina_in_nemirni_čas_topolič

DRŽAVNO SREČANJE MLADIH RAZISKOVALCEV

18. maja 2015 so v Murski Soboti na državnem nivoju potekale predstavitve raziskovalnih nalog, ki so se uvrstile v ožji izbor zaključnega srečanja.
Dijak Nejc NOVAK (3.a) je na tem 49. srečanju mladih raziskovalcev Slovenije, prejel srebrno priznanje za raziskovalno nalogo Dediščina in nemirni čas 20. stoletja. Mentorica raziskovalne naloge je Edita Husein, komentorica Metka Topolič.
Iskrene čestitke.

USPEH MLADIH RAZISKOVALCEV

Na regijskem srečanju Mladi za napredek Maribora 2015 smo bili zelo uspešni:

– Nejc NOVAK – gimnazija, 3.a – je dosegel PRVO mesto na področju zgodovine z nalogo Dediščina in nemirni čas 20. stoletja. Mentorica: Edita Husein, komentorica: Metka Topolič.
Nejc je nalogo uspešno predstavil tudi na Ptuju, 1. 4. 2015, kjer je bilo regijsko srečanje za nacionalni projekt Dnevi evropske kulturne dediščine – kot primer dobre prakse – od koder sta tudi fotografiji. Raziskovalno nalogo pa bo zagovarjal še na državnem srečanju mladih raziskovalcev v Murski Soboti.

– Alen GRIL in Anže VURCER – program gradbeni tehnik, 3.bo – pa sta dosegla DRUGO mesto na področju naravne in kulturne dediščine z nalogo Samostani in samooskrba. Mentorica: Metka Topolič.
Čestitke ustvarjalnim raziskovalcem!
Foto: Milena Antonić, Zavod za varstvo kulturne dediščine – območna enota Maribor

Ptuj

Ptuj1

USPEŠNO RAZISKOVALNO DELO V LETU 2013/14

Sebastjan SOÓS, dijak 4.c, je z nalogo “Kamor gre še cesar peš” dosegel 1. mesto na regijskem srečanju Mladi za napredek Maribora.
Udeležil se je tudi 48. državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije, ki je bilo 19.5.2014 v Murski Soboti in prejel srebrno priznanje.
Mentorica raziskovalne naloge je Metka Topolič.

Iskreno čestitamo!

USPEŠNO DELO MLADIH RAZISKOVALCEV – šolsko leto 2012/13

Dijaki naše šole so bili v šolskem letu 2012/13 zelo uspešni na raziskovalnem področju, šola je dosegla 1. mesto za največji napredek pri raziskovalnem delu v naši regiji. Za nagrado so prejeli obisk Centra eksperimentov v Mariboru. (… več)

Zajeta-slika1

Na fotografiji: »Srebrna« Florjan Fras in Sandi Fuks (foto: Metka Topolič)

Metka Topolič

PREDSTAVITVE RAZISKOVALNIH NALOG

8. marca 2013, smo imeli šolsko predstavitev raziskovalni nalog s področja gradbeništva.

Male čistilne naprave, Ko zaživijo degradirane površine, Gradnja stanovanjske hiše.

SŠ_Zgodovina_Dediščina_in_nemirni_čas_topolič

Prenesi datoteko »

Uspeh mladih raziskovalcev 2012/13

Prenesi datoteko »

Povzetek raziskovalnih nalog

Prenesi datoteko »

Dostopnost